destek@biradas.com
1500 TL ve üzeri ücretsiz kargo!!!
destek@biradas.com
1500 TL ve üzeri ücretsiz kargo!!!
Evde Bira Nasıl Yapılır?

Evde Bira Nasıl Yapılır?

Bir’adaş

Evde Bira Yapımı 

Evde Bira Nasıl Yapılır?

Çok az çabayla ticari içecek maliyetinin cüzi bir kısmına kendi biranızı yapabilirsiniz. Bu basit yöntem sadece bir fermantasyon sürecidir ve  bunun için sadece Bir'adaş Başlangıç Setine ihtiyacımız var.

Yeniden kullanılabilir şişeler, içeceğimizi şişelemek için kullanılır, bu da 45-50 normal (0.5lt.)boyutlu cam şişenin yıkanması, şişelenmesi ve kapaklarının kapatılması işlemidir.

Ve her partide, çevreyi 38-50 alüminyum kutu veya cam şişe üretiminin etkisinden de çevremizi kurtarabiliriz. 🙂

Neye ihtiyacımız var:

Ekipman

Kendi Bir'adaş 10 Numara kitinizi hazırlamanız için ihtiyaç duyduğunuz birkaç ürünü, bir'adas.com ’dan temin edebilirsiniz. 

Bir’adaş Başlangıç seti içeriği;

1. 33 Litre Fermantasyon Kovası (Jokey Alman Malı)

2. Çift Contalı Kova Musluğu

3. Şişe Doldurma Çubuğu

4. Contalı Hava Kilidi

5. Sıvı Kristal Termometre

6. Karıştırma Çubuğu

7. Şişe Kapama Aleti

8. Şişe Kapakları - 100 adet

9. Şişe Fırçası

10. Lion Bite - A Dezenfektan

11. Temizlik Kimyasalı PBW

12. Evde Bira Yapım Kitapçığı

Opsiyonel olarak alman gerekenler (Bir'adaş kesinlikle tavsiye ediyor)

1- Şişe Dezenfekte Aparatı

2- Ölçüm Cihazı

Gerekli Malzemeler

Bir’adaş Kiti (10 Numara Bir Bira Kiti) Başlangıç Seti ile gelen kitimizden farklı olarak, 1.8 kg. veya 1.5 kg.  istediğiniz herhangi bir tada sahip (açık, koyu, Pilsner, Ipa, Lager, Pale Ale) ürünlerimizden de edinebilirsin. 

Maya

Kitlerimiz, mayası ile birlikte gelmektedir.

Bir’adaş Kit Kurulumunda Şeker Öneriyor!

1 kg. normal beyaz şeker öneriyor. Hem maliyet düşüyor hem de denenmiş tarifimize uyuyor.

Nasıl Yaparım?

Dikkat Temizlik!!!

Bir'adaş 10 Numara Kit yapımının % 90'ı temizlik.

İlk olarak, tüm ekipmanı kokusuz başlangıç seti ile gelen PBW ile temizliyoruz ve kalıntıları gidermek için iyice duruluyoruz. (Musluğunu contaları ile birlikte takıyor ve içine su ekleyip kaçak kontrolü yapıyoruz.) Ardından 1 litrelik plastik şişeye koyduğumuz suya 2 çay kaşığı Lion Bite - A ekliyoruz ve çalkalıyoruz. Malzemelerin tümünü  Lion Bite-A Dezenfektan kullanarak sterilize ediyoruz ve durulamıyoruz!!! 3-5 dakika süzülmesini bekleyin.

Haydi başlayalım…

  1. 23 litre plastik kovamızı hazırlıyoruz. (Yıkama ve sterilizasyon yaptığımızdan emin oluyoruz!!!)
  2. En büyük tencerenizde ya da ısıtıcıda 5-6 litre suyu 40 derecede ısıtıyoruz. Isınan suyu kovaya döküyoruz.
  3. 1 kg. şekeri ekleyoruz. Şeker çözünene kadar karıştırıyoruz.
  4. Şeker çözünür çözünmez kitimizi kovaya döküyoruz ve karıştırıyoruz.. 
  5. Sıcaklık kontrolümüzü ister derecemizle ister kovanın üzerindeki dereceden takip ediyoruz. Karışımı ortalama 5 dakika yavaş bir şekilde karıştırıyoruz.
  6. Kitin ve şerbetin karıştığından emin olduktan sonra kitinizdeki açıklamada olan 23 litre ya da 19 litreye kadar su ekleyoruz. (Burada karışımınıza dolaptan su eklemenizde fayda olacaktır. Çünkü sıcaklık 18-23 derece aralığında olmalıdır.)
  7. Şıra 23/19 litreye tamamladıktan sonra kapağını kapatarak çalkalıyoruz. (Hava kilit çıkışına parmağınızı bastırıyoruz.)
  8. Kapağı açıyoruz ve köpükleri kenara çekiyoruz ya da dışarı atıyoruz. Mayayı serpip ve kapağı kapatıyoruz. ( Mayayı dökmeden önce fermantasyon kovamızı sabit kalacağı yere alıp mayamızı döküyoruz) Hava kilidini yerleştiriyoruz. (Hava kilidinin içine Lion Bite - A’lı karışım sudan ekliyoruz.
  9.  Ve mayanın işini yapması için sıcaklık kontrolünü Bir'adaş reçetemize göre yapıyoruz.

Şişeleme

1. 6-14 gün aralığında fermantasyondan sonra ölçüm seti ile ölçümümüzü yaparak değerler 1002-1008 aralığında ise şişelemeye geçebiliriz.

2. Yaklaşık 38-48 adet 0.5 litrelik cam şişelere ihtiyaç duyacağız. Şişelerimizi yeni alabilir ya da biriktirdiğimiz şişeleri kullanabiliriz. Şişelerimizi Lioan Bite - A Dezenfektan kullanarak sterilize ediyor ve durulamamıyoruz. Ters çevirip süzülmesini bekliyoruz. Bu işlem için 5 dk yetecektir. Şişe temizleme ürünümüz dezenfektasyonun zahmetsiz ve çok kısa sürede bitmesini sağlayacaktır.

3. Taç kapaklarımızı da Lion Bite -A’lı su ile dezenfekte ediyoruz.

4. Her şişe için daha pratik ve zahmetsiz olması adına 2 adet küp şeker kullanabilirsiniz.                   ( 1000gr/360  Şişe Şaşı 1 Adet - 750gr/360 Şişe Başı 2 Adet 0.50 cc şişe için.)

5. Artık doluma geçebiliriz. Şişelerimiz şişe çubuğu ile dolduruyoruz ve şeker eklemenizi bu aşamada yapıyoruz. Şeker attıktan hemen sonra kapaklama yaparsak köpürme sorunu ortadan kalkacaktır.

6. Şişelediğimiz 10 Numara kitinizi 8-10 gün ve 15-29 derece  aralığında (Bir’adaş 36 Maya için geçerli aralıklardır) sabit sıcaklıkta muhafaza etmeye gayret ediyoruz. Böylece gazlanması tamamlanacaktır. 

7. 4-9 gün ortalama 24-28 derece aralığında gazlanmayı bekledikten sonra içmek istediğim kadar şişeyi en az 1 gün öncesinden buzdolabına alıyor ve soğumasını bekliyoruz. 

8. Artık bira zamanı! 


Afiyet Olsun

Eline sağlık.

Artık sen de bir Bir’adaşsın! 🙂 

Bir’adaşla kal!!!